In het kort
- Geboren: 1 februari 1962
- Woonachtig: Weurt (omg. Nijmegen)
- Functie: belastingadviseur / fiscalist
- Passie: de kleine dingen in het leven
- Favoriete gerecht: vongole
Inspiratie
Dat zie je ook terug in zijn privé leven. Zorgen dat de omgeving waarin je leeft, jouw inspiratiebron is.
‘Waar ik van geniet? Mijn gezin, ons huis, een tafel mensen, lekker eten en een goed glas wijn!
Swingen tijdens muziekavonden, debatteren over economische en politieke vraagstukken, de filosofische benadering van de zin van ons bestaan.
Maar ook de ochtend beginnen met een kopje koffie en de krant.’
Uitdaging
Als belastingadviseur binnen het fiscale werkveld op ondernemende wijze de grenzen van de wet verkennen.
In het werk een constante uitdaging zoeken die blijft stimuleren. Klanten mee uit lunchen nemen, in een andere omgeving de situatie bespreken en denken vanuit kansen. Met als hoofddoel: zo min mogelijk belasting betalen!
Jeroens kracht? Advisering door dichtbij zichzelf te blijven.
Belasting besparen: ‘Mijn hobby en mijn werk’
Belasting besparen kan vaak al bij een eenvoudige aangifte, maar vooral startende ondernemers kunnen er veel baat bij hebben. Door vooruit te lopen op wetswijzigingen kun je, door tijdige acties, veel belasting besparen. Maar er zijn meer mogelijkheden.
Door de discussie met een belastinginspecteur aan te gaan en hem te overtuigen met argumenten. Het is vaak zo dat ondernemers onder de indruk zijn van de (intimiderende) brieven van de belastinginspecteur. Begrijpelijk want de meeste ondernemers (maar ook vaak hun accountant) hebben geen kaas gegeten van belastingrecht.
Zelfs notarissen zoeken vaak de veilige weg. Hun expertise ligt op ander vlak. Maar juist voor een belastingadviseur is het belastingrecht het speelveld.
“Flabbergasted, aanslag verminderd met meer dan een miljoen euro”
In 1990 was ik net 2 jaar belastingadviseur, in dienst van een groot accountantskantoor. Ik mocht bezwaar aantekenen tegen grote naheffingsaanslagen loonheffing bij een beursgenoteerde onderneming.
De medewerkers mochten lunchen tegen een prijs die volgens de Belastingdienst € 1,- per dag te laag was. Die € 1,- hoort dan, volgens de Belastingdienst, bij het netto loon.
De situatie: 1000 medewerkers x € 1,- per dag x 220 werkdagen x 5 jaar = € 1.100.000 gebruteerd. Uiteraard vermeerderd met een 50% boete, waardoor de totale naheffing € 1.650.000 bedroeg.
De boete kreeg ik vanwege formele missers er helemaal af. De aanslag werd uiteindelijk verminderd naar afgerond € 550.000.
Het is de realiteit dat ambtenaren soms aanslagen opleggen en dat ze daarop terug moeten komen omdat ze de bedoeling van de wet niet respecteren. Dat door logica en een kleine weerstand een bedrag van € 1.650.000 verminderd wordt naar € 550.000.
Destijds was ik helemaal flabbergasted, niet alleen vanwege het enorme bedrag, maar ook vanwege het besef dat dit gewoon gebeurt, ook bij kleinere bedragen.
De Belastingdienst maakt vaker misbruik van de onwetendheid van de ondernemers. Wij, bij Kaliber Adviseurs, gaan graag de discussie in uw belang aan.
drs. Jeroen Lever
