Bedrijfsovername- en opvolging: kopen of verkopen?
De verkoop of koop van een onderneming
door drs. Jeroen Lever
Vele ondernemers worden rond hun 55e geconfronteerd met de vraag “hoe nu verder?”. Neemt er straks iemand mijn onderneming over? Mijn kinderen, een toegewijde medewerker?
Maar ook al gedurende je loopbaan als ondernemer kan er veel veranderen. Soms kom je voor de beslissing te staan de onderneming te verkopen, of je krijgt de mogelijkheid een bedrijf over te nemen. Een vraag waar veel bij komt kijken. Hoe start je dit proces?
Elke situatie is uniek.
Er bestaan veel verschillende uitgangspunten. Je hebt familiebedrijven, eenmanszaken, een vof met uittredende en/of toetredende vennoten en het overnemen van bv’s.
Maar ook fusies tussen bedrijven, het daadwerkelijk stoppen met het ondernemen, een derde partij die erbij komt, de koop en verkoop van aandelen of de omzetting van een eenmanszaak in een bv..
Kortom iedere situatie vraagt om een persoonlijke aanpak.
De juiste keuze kan duizenden euro’s uitmaken.
Bij Kaliber Adviseurs heb ik, samen met mijn team, vele bedrijfsopvolgingen fiscaal begeleid met advies op maat. Het is namelijk een feit dat het hierbij om grote fiscale belangen gaat. Je kunt dan denken aan 10-tallen maar soms ook meer dan duizenden euro’s.
Naast optimaal belastingadvies denken wij mee over de waardebepaling van de onderneming, de mogelijkheden van financiering, het kiezen van de juiste bedrijfsstructuur en uiteraard begeleiden wij u met de onderhandelingen.
Een andere visie.
Vaak hebben mkb’ers een zogenaamde holding structuur. De meeste accountants kiezen bij een bedrijfsopvolging om de aandelen van de werk-BV aan de kinderen of andere bedrijfsopvolger te verkopen.
Dat is soms ook het meest makkelijk en met het minste risico, in ieder geval voor de accountant.
Bij Kaliber adviseren wij vaak voor een tussenoplossing, vaak wel resulterend in extra administratieve kosten, maar ook gepaard gaand met een enorme belastingbesparing.
De meeste financiële adviseurs schuwen deze variant (bedrijfsopvolging middels een vennootschap onder firma met de opvolger), wegens vaak overschatte risico’s, maar vaak ook wegens onkunde.
De meest voordelige route.
Herkent u zich in bovenstaande voorbeelden of heeft u andere vragen over het kopen of verkopen van een bedrijf, dan bekijken wij graag met u de verschillende mogelijkheden.
Onze ervaring is dat vele klanten hierbij enorm geholpen zijn. Door onze fiscale kennis kunnen wij voor elke situatie de meest voordelige route uitstippelen.
Wij zoeken binnen de kaders van de belastingwetgeving de grenzen op.
Onze specialisten
Belastingen:
- Omzetbelasting
- Loonbelasting
- Vennootschapsbelasting
- Inkomstenbelasting
- Overdrachtsbelasting
- Schenk- en erfbelasting
“Ik was mede-eigenaar van een bedrijf en wilde graag een nieuwe stap zetten in mijn ondernemerschap.
Ik besloot dat ik uit mijn bedrijf wilde stappen en volledig opnieuw wilde beginnen.
Mijn wens was het om mijn aandelen intern over te dragen aan mijn eigen management team. Hierbij vond ik het persoonlijke aspect en op een kloppende manier “afscheid nemen” van mijn bedrijf minstens net zo belangrijk als het financiële stuk. Maar wat zijn dan de aandachtspunten, niet alleen op financieel vlak, maar ook qua vorm, die voor iedere betrokkene in dit proces passend is?
Jeroen en Mark van Kaliber Adviseurs kwamen op mijn pad en hebben mij vanaf de eerste dag heel professioneel, en ook op een persoonlijke manier, begeleid in het gehele proces.
Zij adviseerden mij over onder andere de waardebepaling van de aandelen, de financieringsconstructie voor de kopers, de onderhandelingen, en de onderlinge afspraken.
Maar tijdens het proces was er ook ruimte om mijn persoonlijke bevindingen over de aandelenoverdracht te bespreken.
Het resultaat was een voor alle partijen mooie en bevredigende aandelenoverdracht,
waarbij Jeroen en Mark ook alle benodigde documenten hebben opgesteld en/of beoordeeld. En niet geheel onbelangrijk, mede dankzij hen heeft het onderhandelingsproces in goede harmonie en een gezond-zakelijke sfeer plaatsgevonden!”
De echte waarde van uw bedrijf berekenen?
Ons deskundig team helpt u om de waarde van uw bedrijf helder en snel in beeld te brengen. Ook als er van opvolging of overname (nog) geen sprake is.
Benieuwd wat uw onderneming waard is? Neem hier contact op voor een waarde scangesprek.
Bedrijfsopvolgingsregeling niet van toepassing
Een echtpaar schonk hun dochter een deel van de onderneming. De dochter claimde de vrijstelling van schenkingsrecht voor ondernemingsvermogen op grond
Wanneer is een biologisch kind ook een “fiscaal kind”?
Een kind ontvangt van zijn overleden biologische vader een erfenis. De vader heeft het kind juridisch niet erkend, maar wel als erfgenaam benoemd in
Geen vrijval van herinvesteringsreserve door weigering van vergunning
Een tuinbouwer heeft een gedeelte van zijn grond verkocht en een herinvesteringsreserve (hierna: HIR) gevormd om belastingheffing over de verkoopwinst
Belastingen:
- Omzetbelasting
- Loonbelasting
- Vennootschapsbelasting
- Inkomstenbelasting
- Overdrachtsbelasting
- Schenk- en erfbelasting